Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vizionář, Provokatér, Miliardář

Mediální věk, ve kterém se v současné době naše společnost nachází, přesunul realitu do virtuálních životů, zprostředkovaných pomocí různých sociálních sítí a diskusních fór. Realita našeho života se v současné době odehrává na internetových stránkách. Poslední film Davida Finchera nabízí pohled pod poklici vzniku jedné z nejprůlomovější virtuální události poslední doby.

K naprostým favoritům uživatelů sdílejících veškeré osobní informace s (nejen) blízkými přáteli, patří Facebook. Tento imaginární národ v současné době čítá na pět set milionů členů. Miliardový a originální nápad harvardského studenta je databází lidských příběhů a bylo jen otázkou času, kdy se američtí filmaři rozhodnou přenést jeho samotný vznik na plátna kin.

Tento tahoun podzimní filmové sezóny reaguje na současnou virtuální obsesi Facebook, jejímž autorem a současně většinovým majitelem je nejmladší multimilionář na světě, Mark Zuckerberg, jehož IQ podle mnoha (spíše neoficiálních) zdrojů výrazně převyšuje jeho EQ.

Cynismus na každém rohu

Tento počítačový génius z Harvardu, ztvárněný Jesse Eisenbergem, je hned v úvodní, na první pohled romantické scéně, zobrazen jako absolutní egoistický fracek, jemuž nedělá problém urážet lidi v okolí. Divák, jenž na začátku tápe, v jakém duchu se film ponese, si rychle udělá obrázek o dalším možném tónu a atmosféře filmu. Rychlomluva, hbité dialogy a ostré argumenty hlavní postavy dokáží kdejakou tichou scénu rozezvučet do absurdních tónů. Tato akčně dramatická směsice vlastností však filmu dodávají onu lidskou emoční stránku ve věcech tak racionálních a neromantických, jakými jsou algoritmy a akcie na trhu.

Drama o elitářských „nerdech“ stojí na ironických a nadčasových hláškách, kterými po sobě postavy střílí. Nechávají tak diváka v napjaté křeči, kdy „zase“ někdo zamíří a zasáhne. Tyto aspekty spolu s rychlým tempem událostí jsou smrští, která se prožene po plátně a zanechává divákovo srdce ve zvýšeném tepu a mysl v absolutní aktivitě.

Elitářský život

Facebooku, který byl zprvu postavený na elitářském členství v rámci univerzitní sítě Harvardu, předcházely různé varianty uzavřené síťové komunikaci mezi studenty. Důmyslný nápad a prozřetelné zjištění, že lidé dychtí po virtuálních sociálních komunitách, do kterých není snadno se dostat, je vsazen do kontextu životní bubliny prestiže a pozlátka, ve které postavy žijí.

Fincher tak nenabízí jen analýzu možného sledu událostí okolo vzniku Facebooku, nýbrž rovněž uvádí diváka do studentského života vyhlášených amerických univerzit. Tajné a prestižní spolky, elitářské večírky a nevázaná atmosféra v kontrastu s ostrým bojem o místo pod sluncem vytváří hořkosladkou pachuť etablování americké zlaté mládeže.

Inspirace? Krádež?

Samotný Marc Zuckerberg o filmu prohlásil, že se strefil pouze do jeho oblečení. Faktem je, že pokud srovnáme skutečná veřejná vystoupení tohoto geniální mladíka, působí v nich naopak jako stydlivý, leč sympatický „kluk od vedle“. Kdo uvěří, že právě tento vyjukaný mladík by ukradl takovou pionýrskou a průlomovou myšlenku?

Hlavním usměrňovačem děje a dělícím prvkem scén jsou právě scény, ve kterých se oficiální zakladatel soudí se svým bývalým nejlepším kamarádem Eduardem a bývalými kolegy - o duševní vlastnictví, autorská práva a logicky o závratné sumy, které se kolem Facebooku točí.  Klidné, arogantní a snad i pragmaticky flegmatické chování hlavní postavy v divákovi vyvolají rozhořčení a sympatii zároveň. Jeho ironické protiargumenty ve spojení s a tepláky a sandály ostře kontrastují s nažehlenými obleky účastníků soudního jednání.

Názor o tom, kdo ve skutečnosti přišel s „facebookovou myšlenkou“ zůstává ve filmu nezodpovězená. Stoprocentně se však dá říci, že i kdyby se prokázalo, že Mark Zuckerberg myšlenku ukradl, pro první „facebookovou generaci“ bude oním vizionářským zakladatelem.

Hudební hvězda

Drama stojí na přesvědčivých hereckých výkonech mladých a neznámých tváří. Ztělesňují takové charakteristické postavy, že stigma „herce z toho filmu o Facebooku“, jim zůstane ještě poměrně dlouho.

Zajímavé je rovněž obsazení popového zpěváka Justina Timberlaka do role zakladatele kdysi populární stránky na (ilegální) stahování hudby - Napster. Přesto působí jeho přítomnost v druhé polovině filmu víceméně rušivě. Timberlake v roli manipulátora, který se snaží dostat na bývalé výsluní, strhává pozornost na svou osobu, přičemž v mysli znalého diváka rezonuje spíše Napster než Facebook.

„The next big thing“

O Facebooku se mluví jako o „the next big thing after Google“, v jehož útrobách se točí astronomické sumy peněz. Již na začátku jeho vzniku se spekulovalo o tom, jestli je Zuckerberg skutečným autorem myšlenky nebo nápad nedovoleně „převzal“. Film se tak snaží popsat možný scénář událostí, jakožto i jednání o autorských právech za zavřenými dveřmi. Neměl by se však dogmaticky přijímat jako kroniku vzniku. Jedním z dalších pozitiv je jeho „nevůle“ uživatele poučovat. Nemá žádné „hlubší“ poselství, které by se u snímků, jako je tento, dalo očekávat.

Zpracovávat takový současný fenomén, jakým Facebook bezesporu je, je tvrdým oříškem. Je totiž těžké objektivně hodnotit událost, od které se nás nyní přímo dotýkají a ovlivňují. Smícháním faktů a fikce se avšak Fincherovi podařilo postavit slušný základ pro „mustwatch“ filmovou událost podzimu 2010. Bude zajímavé sledovat vývoj vnímání filmu The Social Network v souvislosti s rozvojem a fungováním tohoto virtuálního fenoménu.  Osm nominací na Oscary jen potvrzují fakt, že si David Fincher zadělal na slušný kultovní snímek. Minimálně se o něm bude mluvit jako o tom „filmu, kde se mluví strašně rychle.“

 

Sociální síť (The Social Network, 2010)
Žánr: Drama

Režie: David Fincher

Scénář:  Aaron Sorkin

Hudba: Trent Reznor, Atticus Ross

Hrají: Jesse Eisenberg, Andrew Garfield, Justin Timberlake, Brenda Song, Armie Hammer, Max Minghella, Rashida Jones, Joseph Mazzello, and Rooney Mara.

Autor: LenítkoDTT | neděle 20.2.2011 17:20 | karma článku: 17,23 | přečteno: 3042x
  • Další články autora

LenítkoDTT

Tak, a jsem Češka aneb Zpíváme s taťkou českou hymnu

Dlouho mi nebylo tak líto toho, že nemůžu být na 17. 11. v Praze. Rodinné povinnosti mě odvelely na západ Čech. Asi to byla jedna z posledních možností, jak se jako student účastnit oslav takového výročí. Za 5 let už studentkou nebudu a navíc ve třiceti pro mě budou mít oslavy sametové revoluce jiný nádech. A kdo ví, kdo bude prezidentem.

20.11.2014 v 11:06 | Karma: 32,67 | Přečteno: 3190x | Diskuse| Ostatní

LenítkoDTT

Co zaboha neuslyšíte od vietnamského rodiče

Furt jíme jenom rejži.Nemusíš to jídlo dojídat. Ani to maso.Nechceš vzít toho svého Pepu na večeři?

7.5.2014 v 13:30 | Karma: 38,00 | Přečteno: 8036x | Diskuse| Ostatní

LenítkoDTT

Co Čech, to muzikant. Co Vietnamec, to ... zpěvák?

Vietnamské slavení Silvestra budu mít už navždycky spojené s poťouchlou obsesí pálit rachejtle už v průběhu celého dne a také s hodovačkami za doprovodu živé hudby.

1.1.2014 v 17:36 | Karma: 25,47 | Přečteno: 2431x | Diskuse| Ostatní

LenítkoDTT

No helé, a Vánoce slavíte?

No helé slavíme. Opomeneme-li vietnamské křesťany, s náboženskou tradicí to má zbla společného. Vánoce jsou natolik komerčním svátkem, že pobláznil lidi i ve vzdáleném Vietnamu, takže to, že tu většina krajanů "slaví" Vánoce, není vlastně vůbec překvapující.

25.12.2013 v 11:11 | Karma: 32,12 | Přečteno: 3047x | Diskuse| Ostatní

LenítkoDTT

Vu, vo všem

Vu je příjmení. Hoang Anh je jméno. Ale 21letý Vu si říká Vu. Je to taky mladý podnikatel. A vietnamský student žijící v ČR. Hlavně je designérem a spolumajitelem úspěšné a mladé firmy Abdoc, která designuje webové aplikace a má v logu Rubikovu kostku. Povídali jsme si necelou hodinku, Vu pak běžel zpátky do kanceláře pracovat. Bylo skoro 8 večer.

15.8.2013 v 17:31 | Karma: 18,34 | Přečteno: 2580x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Europoslanci prodloužili volný obchod s Ukrajinou, unijní farmáře více ochrání

23. dubna 2024  13:03,  aktualizováno  13:29

Europoslanci schválili prodloužení volného obchodu s Ukrajinou, ovšem s kroky k vyšší ochraně...

Ředitelem Vojenského zpravodajství by mohl být Bartovský, nahradí Berouna

23. dubna 2024  13:28

Novým ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ) by mohl být Petr Bartovský. Kandidáta dnes na...

Protesty za Gazu zachvacují americké univerzity, policie masivně zatýká

23. dubna 2024  13:27

Kolumbijská univerzita v pondělí kvůli demonstracím zavedla distanční výuku a na nedalekých...

Pokus o atentát na Pellegriniho, „psala“ ČTK. Do agentury se nabourali hackeři

23. dubna 2024  13:22

Neznámý útočník umístil na zpravodajský web České tiskové kanceláře (ČTK) České noviny dvě lživé...

  • Počet článků 71
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 5950x
Asi-jatka Trangoslava DoThuová. Vietnamka. Západočeška. Ráda čtu. Jím. Hodně. Umím provaz. Miluju archaickou češtinu, gentlemeny a humor. Vážím si moudrých lidí. Nemám ráda komáry a mouchy. Měřím 158 cm do výšky. Chci mít velkou knihovnu. A vlastnoruční HERBÁŘ!