Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pražský studentský summit

Trocha angličtiny na "zamachrovanou" a teď zpět do češtiny. Seznámím vás s Pražským studentským summitem PSS nébólí Pražským modelem OSN , NATO a EU.

Celou akci pořádá AMO, tedy Asociace pro mezinárodní otázky, což je nevládní organizace s dvanáctiletou tradicí, jejíž (jej, je to vůbec správně?) cílem je výzkum a vzdělání v oblasti (především) izahraniční politiky a politiky bezpečnostní. Sdružují odborníky, kteří analyzují, pořádají besedy a přednášky a předávají dál poznatky o "current affairs" . Bohulibé. A navíc. PSS je pod záštinou "stále bdícího" ministra Schwarzeberga, k němuž nedávno přibyla Madeleine Albright. Dokonce samotný Ban Ki-Moon nám poslal pár slov na povzbuzenou. VŠECHNO si můžete přečíst na AMO.CZ v sekci Studentský summit.

" A cože ten PSS je ?

Jedná se (bez nadsázky) o prestižní setkání zhruba 450 studentů SŠ a VŠ z celé ČR, kteří simulují jednání skutečných diplomatů OSN , nově NATO a EU na tzv. workshopech, což jsou jednodenní přípravná setkání. Každý, kdo má chuť a odvahu, může si vytvoři delegaci o maximálně 7 členech, kteří jsou vyslanci země, kterou zastupují; a to ve výborech : I.- III. Výbor, Rada bezpečnosti, World Health Organisation, Commission on Suistanable Development a nově World Trade Organisation. Samosebou, že pokud určitý stát nebude v RB, počet delegátů se snižuje na maximálních šest.

Naše škola se rozhodla pro neutrální Belgické království, takže to vcelku máme jednoduché. Opravdu se bavím při sledování projevů svých kolegů, kteří vystoupí před plénem a zastupují nějaký kontroverzní stát jako je Írán ("USA nás křivě obviňují! Jádro nám slouží k mírovým účelům!") , KLDR ( Drazí soudruzi, přestaňme řešit malichernosti a udělejme něco pro lidi.") , USA ( Čína je největším producentem CO2 a navíc zneužívá svého statusu rozvojové země!" nebo Čína ( Prostestujeme prrti tomu, že nás tady USA osočuje a křivě obviňuje. My jsme rozvojová země!").

Na druhou stranu jsem naprosto fascinována výborným vystupováním a kultivovaným projevem takto mladých lidí. Někteří v sobě mají obrovský potenciál a budoucího diplomata či politika v sobě nezapřou. A kdyby jim nebylo 17-18 let, člověk by řekl, že ti vyšňoření intelektuálové a intelektuálky v nažehlených oblecích a brejličkách a kostýmcích jsou skutečnými diplomaty.

Jednání probíhají podle jednacího řádu. Vše vypadá velmi autenticky. Máme totiž i generálního tajemníka a podobné nóbl posty ( ve kterých se usadili vesměs študáci). Klobouk dolů i vysokoškolákům, kteří dokázali uspořádat akci tohoto charakteru. Jistě se jedná o věc časově velice náročnou, na druhou stranu si však můžou dokázat, že mají dostatečné organizační schopnosti na to,aby zařídili vše tak, aby to proběhlo co nejlépe a abychom si my, z těchto přípravných setkání odnesli co nejvíce a naučili se pohybovat se ve světě "kravaťáků." Musím říct, i po pátém workshopu, že mi to hodně dalo, získala jsem spoutu nových zkušeností (bla ba bla, klišé,avšak pravda) a informací a navíc - mohu svou účast napsat jako aktivitu navíc při sepisování Curriculum Vitae. Tuze báječné.

Mimochodem. NATO je pro obzvlášť talentované jedince, neboť se zde hovoří pouze a jen anglicky. Model EU je vyhrazen pro vysokoškoláky.

Letošní ročník (můj první) je již jedenáctý a našim headquarterem ( promiňte mi to, ale opravdu zde chci užít tento krásný anglický pojem) je budova VŠE (centrum skutečné OSN je v NY a "něco" je i v Ženevě). Co se samotných workshopů týče, obvykle začínáme v sobotu v půl deváté. V posluchárně se sejdou jak delegáti OSN,tak NATO a EU, posloucháme přednášky hostů ( zažila jsem např. William Martina , kdysi poradce Ronalda Reagana, dnes člen International Atomic Energy Agency, Cyrila Svobodu či Jiřího Šedivého) . Plenární jednání poté pokračují předem připravenými projevy delegátů z určitých zemí. A odpolední část již probíhá v samotných výborech.

Já, humanista s ekologickým smýšlením (rejpalové do mě!) , jsem v Komisi pro trvale udržitelný rozvoj, diskutujeme zde o tématech globálních, o dopadech toho či onoho jevu a snažíme se přijít s řešeními problému. Popravdě řečeno. Je to sice vskutku fajn věc, ale tolik papíru co se na tuhle akci spotřebuje! Hanba povídat! Agendy všech výborů najdete opět na amo.cz .

Summit vyvrcholí již tento víkend. Počínaje 28. březnem začíná třídenní konference v Hiltonu (!!! sláva vám, organizátoři! Sláva natřikáte!) a tady jde, dámy a pánové, do tuhého. Protože se na nás příjdou podívat i lidé s našich ambasád, nějací politici a budeme všichni strašně uhlazení a nehorázně důležití. Přímo o konferenci však někdy jindy. Hm. myslím, že o víkendu bude vstup umožněn i široké veřejnosti. Ráda vás tam uvidím,drazí přátelé.

Přejte nám štěstí a plodná jednání!

 

Autor: LenítkoDTT | neděle 23.3.2008 18:34 | karma článku: 16,65 | přečteno: 1841x
  • Další články autora

LenítkoDTT

Tak, a jsem Češka aneb Zpíváme s taťkou českou hymnu

Dlouho mi nebylo tak líto toho, že nemůžu být na 17. 11. v Praze. Rodinné povinnosti mě odvelely na západ Čech. Asi to byla jedna z posledních možností, jak se jako student účastnit oslav takového výročí. Za 5 let už studentkou nebudu a navíc ve třiceti pro mě budou mít oslavy sametové revoluce jiný nádech. A kdo ví, kdo bude prezidentem.

20.11.2014 v 11:06 | Karma: 32,67 | Přečteno: 3190x | Diskuse| Ostatní

LenítkoDTT

Co zaboha neuslyšíte od vietnamského rodiče

Furt jíme jenom rejži.Nemusíš to jídlo dojídat. Ani to maso.Nechceš vzít toho svého Pepu na večeři?

7.5.2014 v 13:30 | Karma: 38,00 | Přečteno: 8036x | Diskuse| Ostatní

LenítkoDTT

Co Čech, to muzikant. Co Vietnamec, to ... zpěvák?

Vietnamské slavení Silvestra budu mít už navždycky spojené s poťouchlou obsesí pálit rachejtle už v průběhu celého dne a také s hodovačkami za doprovodu živé hudby.

1.1.2014 v 17:36 | Karma: 25,47 | Přečteno: 2431x | Diskuse| Ostatní

LenítkoDTT

No helé, a Vánoce slavíte?

No helé slavíme. Opomeneme-li vietnamské křesťany, s náboženskou tradicí to má zbla společného. Vánoce jsou natolik komerčním svátkem, že pobláznil lidi i ve vzdáleném Vietnamu, takže to, že tu většina krajanů "slaví" Vánoce, není vlastně vůbec překvapující.

25.12.2013 v 11:11 | Karma: 32,12 | Přečteno: 3047x | Diskuse| Ostatní

LenítkoDTT

Vu, vo všem

Vu je příjmení. Hoang Anh je jméno. Ale 21letý Vu si říká Vu. Je to taky mladý podnikatel. A vietnamský student žijící v ČR. Hlavně je designérem a spolumajitelem úspěšné a mladé firmy Abdoc, která designuje webové aplikace a má v logu Rubikovu kostku. Povídali jsme si necelou hodinku, Vu pak běžel zpátky do kanceláře pracovat. Bylo skoro 8 večer.

15.8.2013 v 17:31 | Karma: 18,34 | Přečteno: 2580x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

VIDEO: Kdo nejlíp vříská? Soutěž v imitaci racků vyhrál malý chlapec

26. dubna 2024  20:36

Devítiletý Cooper Wallace z britského Chesterfieldu v neděli vyhrál čtvrté mistrovství Evropy v...

Ukrajinci se snaží před bojem utéct do Rumunska, v řece mnozí najdou smrt

26. dubna 2024  20:26

Tisíce Ukrajinců se od počátku ruské invaze pokusily překonat řeku Tisu na hranici s Rumunskem ve...

Mohly by hlídat tisíce dětí. Většině z dětských skupin ale stát nedá peníze

26. dubna 2024

Premium Míst pro děti ve školkách je zoufalý nedostatek. Státu se pro letošek přihlásilo 180 lidí z...

Izraelský ministr Ben Gvir měl nehodu, auto po nárazu skončilo na střeše

26. dubna 2024  19:04

Izraelský ministr národní bezpečnosti Itamar Ben Gvir měl autonehodu ve městě Ramla ve středu země....

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...

  • Počet článků 71
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 5950x
Asi-jatka Trangoslava DoThuová. Vietnamka. Západočeška. Ráda čtu. Jím. Hodně. Umím provaz. Miluju archaickou češtinu, gentlemeny a humor. Vážím si moudrých lidí. Nemám ráda komáry a mouchy. Měřím 158 cm do výšky. Chci mít velkou knihovnu. A vlastnoruční HERBÁŘ!