Vu, vo všem

15. 08. 2013 17:31:44
Vu je příjmení. Hoang Anh je jméno. Ale 21letý Vu si říká Vu. Je to taky mladý podnikatel. A vietnamský student žijící v ČR. Hlavně je designérem a spolumajitelem úspěšné a mladé firmy Abdoc, která designuje webové aplikace a má v logu Rubikovu kostku. Povídali jsme si necelou hodinku, Vu pak běžel zpátky do kanceláře pracovat. Bylo skoro 8 večer.
Vu a Martin, spoluzakladatel Abdoc
Vu a Martin, spoluzakladatel Abdoc

Koukala jsem, že se Abdoc zajímá i o podporu jiných projektů, třeba pražského Barcampu?

My ho celý organizovali. Snažíme se tou svojí aktivitou dávat něco zpátky komunitě. Je to hodně spojený s hiringem (pozn. nabíráním lidí). Lidi k nám rádi chodí, protože ví, kdo jsme a co děláme. Chceme nabírat zajímavé lidi. Myslíme si, že ČR má hodně talentů. Kolem ČVUT a VUT v Brně jsou strašně talentovaní lidi. Taky nás baví pomáhat jiným firmám. Vyměňujeme si mezi sebou know how nebo kontakty.

Kdy jste začali jako firma?

Firma se založila před dvěma lety, reálně jsme začali fungovat přibližně před rokem. Stmelilo nás spuštění CSS Hatu. Udělali jsme ho dohromady a od té doby fungujeme jako firma a máme zaměstnance.

Tak. Představ si, že si povídáš s dítětem nebo babičkou, kteří absolutně neví, co děláte. Jak bys jim to vysvětlil?

Začali jsme prvním produktem CSS Hat. Bylo to založené na tom, že jsme dělali na zakázku weby. Ten se dělá tak, že se vezme design, který se nakreslí. Někdo to musí nakódovat do HTML a někdo to musí přepsat, aby se to mohlo používat. To jsme dělali a přišlo nám to strašně neefektivní. Proto jsme udělali CSS Hat, a tím se to celé zjednodušilo, protože se to zautomatizovalo z designu do kódu. Všem to hrozně urychlilo práci. Během toho jsme pochopili, že je prostředí vývojářů pozadu v porovnání s tím, co používají koncoví uživatelé. Ti mají nějaký cloud, je to jinak propojený. Vývojáři tohle vůbec nemají, dělají to manuálně. Vize do budoucna je, vzít vývojáře do cloudu a tím zlepšit jejich workflow. Chceme zjednodušovat vývojářům jejich práci.

Nemá to náhodou něco společného s Photoshopem...?

Teď jo. Děláme pluginy do Photoshopu a CSS Hat je plugin do Photoshopu. V něm se to kreslí. Když v něm na něco klikneš, objeví se kód. Do budoucna to nebudou jen pluginy, ale komplexnější věci. Snažíme se dostat na trhy jako je Francie a Španělsko. Náš největší trh je v USA. Cokoliv teď teda uděláme, dokážeme prodat a vydělat peníze. Vytvořili jsme si takovou platformu. Vydávání a distribuce produktu je pro nás snadná, takže si myslíme, že nemusíme prodávat jenom naše produkty, ale i produkty jiných.

Co je zatím váš největší úspěch?

Zatím to bylo spuštění CSS Hatu. Dosud se to prodává. Ten produkt je neuvěřitelně unikátní. Jedná se o one-time-purchase, není to subskripce, kterou obnovuješ. Koupíš to teď a už nic neplatíš. Takže je to nevýhoda. Chceme to obrátit a snažit se z toho udělat něco, co generuje peníze furt. Spustili jsme ještě jeden produkt, Enigma 64, taky plugin do Photoshopu. Teď chceme spustit další a to bude hodně velký. Možná bude měsíční tržba ještě vyšší než u CSS Hat. Budeme mít víc subscriberů. Nejdřív zkusíme landing-page, kde řekneme, co to je, ať se lidi registrujou a pak jim pošleme e-mail. Na CSS to bylo za měsíc 7000 lidí. A na Subtle Patterns, což je náš současný produkt, máme už skoro 11 000 lidí. Podle mě, než to spustíme, tam bude 12 000 lidí. (Dodatek: Prodej se spustil při 13 500, první nákup přišel do 30 sekund.)

Jak v Abdoc funguješ ty?

Jsem jeden ze zakladatelů, částečně majitelem firmy, podílím se na jejím chodu, starám se nejen o vymýšlení produktu a jeho design, ale i o zaměstnance. Snažím se vidět i do financí a posouvat firmu dál. To znamená vymyslet featury, které by uživatele zajímaly, vymýšlet strategicky, co udělat, abychom z toho měli peníze a aby uživatelé byli spokojeni.

No, stíháš ještě studovat?

Snažím se. Ale je to složitý. Chci se věnovat práci a přijde mi, že mě škola brzdí, ale snažím se to dělat kvůli rodičům. Spíš to může pomoct lidem, kteří začínají. Mně to moc nedává.

Co říkají vaši na práci, kterou děláš?

Docela to chápou. Táta je taky podnikatel. Občas se mi snaží dávat rady pro podnikání i pro fungování firmy. Má za sebou několik firem, takže ví, jak ty procesy běží. Radí mi občas s financemi.

Co z tebe vaši chtěli mít?

Podle mě jsou rádi, co je ze mě teď. U mě se to měnilo každý rok. Chtěl jsem být právník nebo doktor, ale v 16 jsem začal s designem. Nějak mě to chytlo. Nevěřil jsem, že se tím dá nějak uživit, zůstal jsem v té komunitě a postupně zjistil, že to může být cesta.

Je málo Vietnamců, kteří vybočují. Znáš jiné Vietnamce, kteří dělají v tom samém oboru?

Znám tu tři Vietnamce, co jsou v oboru. Nemyslím si, že je to o národnosti – jestli jsi Čech, Slovák nebo Polák – ale o tom, jaký jsi člověk a jestli chceš něco tvořit.

Co bys doporučil mladým lidem jako jsi ty, aby začali podnikat? Třeba kde je teď díra na trhu?

Díra na trhu je všude, všude se dá něco vymyslet. Jde o to, jak to vymyslíš a jak dobře to uděláš. U podnikání je nejdůležitější začít a vys*at se na úplně všechny věci okolo. Znám firmy, startupy, lidí a týmy, co si vymyslí něco strašně velkýho, nějakou supervizi, dělají to rok a pak to pustí mezi lidi a nikdo to nechce. Ale to je problém u všech typů podnikání. Na začátku se musíš snažit to udělat co nejjednodušší a v tu chvíli vidíš, co funguje, co nefunguje. Je to jako dům. Musíš postavit první cihlu a potom teprve stavět další věci kolem. Přijde mi, že si hodně lidí vymyslí nějaký byznys, ale vymyslí to moc daleko. V té chvíli je to pro ně moc velký. Podle mě se ten byznys dá udělat tak, aby se zvalidoval během dvou týdnů. Během nich máš prvního zákazníka. Víš, co potřebuje a co je potřeba zlepšit. Ale pokud si někdo vymyslí, že si támhle udělá atomovou elektrárnu a za rok zjistí, že ji nikdo nechce, tak je to v prd*li. To je podle mě zásadní problém u všech firem, co vidím.



Autor: Do Thu Trang | čtvrtek 15.8.2013 17:31 | karma článku: 18.12 | přečteno: 2577x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 29.52 | Přečteno: 574 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 52 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.66 | Přečteno: 302 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.79 | Přečteno: 527 | Diskuse
Počet článků 71 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 5950

Asi-jatka Trangoslava DoThuová. Vietnamka. Západočeška. Ráda čtu. Jím. Hodně. Umím provaz. Miluju archaickou češtinu, gentlemeny a humor. Vážím si moudrých lidí. Nemám ráda komáry a mouchy. Měřím 158 cm do výšky. Chci mít velkou knihovnu. A vlastnoruční HERBÁŘ!

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...