Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

A helemese. Paní Čechová slaví devadesátiny!

Nenápadná a drobná paní. Taková hezká, sympatická špinavá blondýnka. Dnešní míry: něco kolem 78 900 km2.  Narozena 28. října 1918, z čehož lze  usuzovat, že je jí dnes krásných devadesát let. Pojďme si s ní přiťuknout. A neříkejte, že ji neznáte!

Pochází ze siamských dvojčat. Její sestra (či brat?) se po osobních neshodách rozhodla podstoupit operaci, při níž byli sourozenci odděleni.

Již od malička byla trošku jiná. Smýšlela liberálně, mluvila mnoha jazyky, hlavně teda německy, zajímala se o kunst, techniku, vědu, byla oblíbená a známá a celkově ji čekala blažená budoucnost. Jenže přišlo černé období. Zlí lidové v ní viděli výbornou kořist. Přátelé, se kterými vycházela vcelku hezky se k ní najednou obrátili zády. Chtěla se bránit, co já vím, proč se nebránila?

Přišly světové války. Ach paní(tehdá ještě slečna přecejc!) Čechová! Zavětřili v ní i nebezpečí, proto se ji zmocnili, uvěznili a chtěli ovládnout její volnomyšlenkářskou mysl. Její bojovný duch však nezaspal a ona, i díky vzdálenému příbuznému ze Sibiře, který měl rád sytě červenou a uměl slušně zacházet s kladivem a srpem, se vymanila z područí a nabyla svobody. Bohužel si ji dlouho neužila.

Do její rodiny přivandroval( či nějakým zvláštním způsobem se přiženil.přikutálel, přistál, připletl, přilétl,...tak či tak,asi mu byla zima, byl totiž únor 48)  další z těch, kteří měli rádi červenou, srp,kladivo a chtěli se chovat jako sdílený disk. Ten troufalec omámil celou rodinu, začal jí manipulovat.

Docela dlouho to trvalo. Po určitém čase začal senilnět či co a rodina se skoro navracela do normálu, neboť despota byl oslaben! Jenže ejhle, tuhle v srpnu 68 přijede vzdálený příbuzný ze Sibiře, oděn slavnostně, přesto v plné výzbroji a rodinu uvede zpět v chaotický pořádek. Že prý pomohl dcéři, tak coby mu co měli odporovat? Diktuje si, co chce k večeři, že chce vyprat spodky, že nikdo nesmí číst noviny,bulvár a co já vím ještě..? Že nesmí rodina jezdit nikam, dokud on nepovolí, že namísto The Carpenters budou všichni povinně poslouchat jeho oblíbence a ták...No prostě vojna. Hm. Ani ven nemohli chodit.

Jednoho listopadové dne 89 někdo zaklepal na nedobytné dveře domu, zarachotilo to v zámku, několikrát po sobě zacinkaly klíče, dveře se v tichosti otevřely a v nich stála.........úklidová četa, neboť se jejich dům za celá léta stal hotelem a prováděl se generální úklid. Úklidová četa zklidila prach, vyprala špinavé prádlo, provedla deratizaci, vyvětrala, do domu-hotelu pustila nový vítr (asi ze západu).  Zpřetrhala všecky možné vazby se svou sestrou (či bratem?) a pustila se do sebezdokonalování.

Milovník červené ze Sibiře umřel. Paní Čechová sama sobě manaŽÉRkou a řediTELKOU a začala obchodovat se vším možným a konečně se stala nezávislou . A tak ji tu máme.

Na svůj věk vcelku čilá. Občasně má podivné výkyvy nálad, vypadá to, že ji občas stihne schíza, ale jen občas. Co jí musím ale vytknout je, že utrácí peníze za blbosti, občasně se kamarádičkuje s těmi nepravými (ale kdo může soudit, kdo jsou ti praví a  kdo ti nepraví kamarádi?) a do světa vytrubuje podivné hlášky.

Chce si koupit nějaký protiraketový deštník, ale nevím, na co by jí byl, i když - možná by s ním vypadala šik. Taky je dost váhavá, neví jakou barvu si obleče...oranžovou nebo modrou? Zelená už jí není po chuti, červené má až po krk,ale když ona si myslí, že v modré vypadá divně a k oranžové by si asi musela vzít něco červeného.

Přesto - je hodná a laskavá, dá mi najíst když chci, dá mi napít, když chci a já mám vcelku ráda její potomky. Někteří jsou k sežrání. Ham.

Tak jo, tak ať vám štěstíčko štěstí, zdravíčko zdraví a láska láskuje! Všechno nej a mnoho úspěšných let do budoucna! Na zdraví!

Autor: LenítkoDTT | úterý 28.10.2008 23:05 | karma článku: 42,82 | přečteno: 8025x
  • Další články autora

LenítkoDTT

Tak, a jsem Češka aneb Zpíváme s taťkou českou hymnu

Dlouho mi nebylo tak líto toho, že nemůžu být na 17. 11. v Praze. Rodinné povinnosti mě odvelely na západ Čech. Asi to byla jedna z posledních možností, jak se jako student účastnit oslav takového výročí. Za 5 let už studentkou nebudu a navíc ve třiceti pro mě budou mít oslavy sametové revoluce jiný nádech. A kdo ví, kdo bude prezidentem.

20.11.2014 v 11:06 | Karma: 32,67 | Přečteno: 3190x | Diskuse| Ostatní

LenítkoDTT

Co zaboha neuslyšíte od vietnamského rodiče

Furt jíme jenom rejži.Nemusíš to jídlo dojídat. Ani to maso.Nechceš vzít toho svého Pepu na večeři?

7.5.2014 v 13:30 | Karma: 38,00 | Přečteno: 8036x | Diskuse| Ostatní

LenítkoDTT

Co Čech, to muzikant. Co Vietnamec, to ... zpěvák?

Vietnamské slavení Silvestra budu mít už navždycky spojené s poťouchlou obsesí pálit rachejtle už v průběhu celého dne a také s hodovačkami za doprovodu živé hudby.

1.1.2014 v 17:36 | Karma: 25,47 | Přečteno: 2431x | Diskuse| Ostatní

LenítkoDTT

No helé, a Vánoce slavíte?

No helé slavíme. Opomeneme-li vietnamské křesťany, s náboženskou tradicí to má zbla společného. Vánoce jsou natolik komerčním svátkem, že pobláznil lidi i ve vzdáleném Vietnamu, takže to, že tu většina krajanů "slaví" Vánoce, není vlastně vůbec překvapující.

25.12.2013 v 11:11 | Karma: 32,12 | Přečteno: 3047x | Diskuse| Ostatní

LenítkoDTT

Vu, vo všem

Vu je příjmení. Hoang Anh je jméno. Ale 21letý Vu si říká Vu. Je to taky mladý podnikatel. A vietnamský student žijící v ČR. Hlavně je designérem a spolumajitelem úspěšné a mladé firmy Abdoc, která designuje webové aplikace a má v logu Rubikovu kostku. Povídali jsme si necelou hodinku, Vu pak běžel zpátky do kanceláře pracovat. Bylo skoro 8 večer.

15.8.2013 v 17:31 | Karma: 18,34 | Přečteno: 2580x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

  • Počet článků 71
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 5950x
Asi-jatka Trangoslava DoThuová. Vietnamka. Západočeška. Ráda čtu. Jím. Hodně. Umím provaz. Miluju archaickou češtinu, gentlemeny a humor. Vážím si moudrých lidí. Nemám ráda komáry a mouchy. Měřím 158 cm do výšky. Chci mít velkou knihovnu. A vlastnoruční HERBÁŘ!