Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Radek-DK

15. 10. 2012 20:38
Tradice nebo vliv komunismu?

Se vším, co píšete, bych docela souhlasil, ale podle mě ona ta semknutost rodiny, tradice, povinnost přispívat příbuzným v nouzi (vše vcelku pozitivní) je jedna věc.

Druhá věc je, jak píšete: "Vím o spoustě vietnamských rodinách v České republice, jejichž příbuzní jsou hamižní a intrikující, žijící z peněz, které jim posílají jejich "majetní příbuzní v zahraničí". " Tam je otázka, nakolik má na chování těchto příbuzných vliv komunismus ve Vietnamu-protože velmi podobně se chová i část české společnosti-též postižené komunistickou minulostí.

Já nevím-já žil pár let v UK a Dánsku-a takové to české "z cizího krev neteče"....to tam fakt nikoho normálního nenapadne. Naopak-v Česku jsem teď často za exota, když si "nechci občas přilepšit".

Ano-vietnamský komunismus je jiný než byl ten český-no ale podle mě z hlediska kažení charakteru společnosti platí: "Komunismus jako komunismus."

Takže si opravdu nejsem jistý, jestli k dobré vietnamské tradici patří i "život na úkor bohatších příbuzných".

0 0
možnosti

uumaa

14. 10. 2012 21:02
Autorko

R^

0 0
možnosti

Achenbach Šimon

14. 10. 2012 16:30
Karma

Asijskou kulturu a tradici z člověka nevyženete během několika málo generací. Soudružnost rodiny není zase tak nic moc špatného, v historii to mnohokráte bylo to jediné co rodinu jako takovou bud udrželo pohromadě, nebo dokonce i zachránilo. Až do nedávna Asie (konkrétně i Vietnam) byla místem neustálých válek, revolucí a drastických změn. Vždy nejvíce na to dopláceli obyčejní lidé. *** Nyní se situace změnila k lepšímu, alespon posledních 20 či 30 let a vyrostla nová generace, která začíná ochutnávat plody - cestovat, podnikat a někde i myslet svobodně. Je přirozené, že takové ovoce chutná opojně a nakažlivě. A je normální hodně toho svádět na peníze a špatné lidské vlastnosti, které přitahují a začínat zhlížet na tradici kriticky. Ale svět se rychle stává menším a lidé se učí nacházet to nejlepší z každé doby. Mělo by k tomu patřit i větší porozumění k tradicím našich předků. Hezký článek.

0 0
možnosti

ThuTrang

14. 10. 2012 23:13
Re: Karma

Milý pane,

děkuji za obsáhlý komenář.

Snad tu nedochází k nedorozumění. Já ctím tradice svých předků, o tom žádná, avšak pokud tradice svírá svobodu jedince, je třeba o tom mluvit a pobízet lidi k tomu, aby se zamysleli nad "užitečností" této či jiné tradice:)

2 0
možnosti

Vlada_07

14. 10. 2012 15:39
Hezký,

osvěžující článek R^

0 0
možnosti

vavil

14. 10. 2012 15:08
Asi máme

přece jen něco společného.Také se honíme za mamonem a zbytečně.Alespoň někteří z nás.I za cenu toho, že je to na úkor jiného.Jiní zas končí v kolotoči půjček, jen aby byli stále " na úrovni".

Hodně štěstí.

0 0
možnosti

Ismael Woods

14. 10. 2012 15:07
Hezký článek

Hezký článek - špatná doba, teď se ještě tak týden bude všude probírat politika.

0 0
možnosti

ThuTrang

14. 10. 2012 23:18
Re: Hezký článek

Ano, máte pravdu. Věřím ale, že se článek dostane k těm, ke kterým přijít má:)

1 0
možnosti
  • Počet článků 71
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 5950x
Asi-jatka Trangoslava DoThuová. Vietnamka. Západočeška. Ráda čtu. Jím. Hodně. Umím provaz. Miluju archaickou češtinu, gentlemeny a humor. Vážím si moudrých lidí. Nemám ráda komáry a mouchy. Měřím 158 cm do výšky. Chci mít velkou knihovnu. A vlastnoruční HERBÁŘ!