Do Thu Trang

Lehce o filmu, multikulti lásce a životě v České republice

20. 11. 2011 18:54:14
Slobodanka Radun je pražská režišérka, na kterou si můžete rozvzpomenout díky televiznímu seriálu Čapkovy kapsy, v němž režírovala jeden z dílů nebo díky režisérskému působení v Divadle Na zábradlí. Její tvůrčí činnost se v poslední době pojí se jménem spisovatelky Radky Denemarkové, s níž spolupracuje na scénáři k připravovanému filmu o lásce mezi mladou vietnamskou dívkou a českým chlapcem. Krátký rozhovor se Slobodankou Radun o připravovaném projektu a matičce Praze.

Chystáš se v následujících měsících natočit snímek o dvou zamilovaných mladých lidech, přičemž chlapec je Čech a dívka Vietnamka. Jaké tvůrčí činnosti jsi se věnovala doposud a proč najednou taková změna?

Natáčela jsem krátké filmy, reklamní a charitativní spoty, v Divadle Na zábradlí se hraje představení „Spací vady“, které jsem režírovala. Tak zajímavý a emotivní příběh, jako je láska mezi Čechem a Vietnamkou, mě zcela přirozeně zaujal.

Proč zrovna téma multikulturní lásky?
Sama žiju v „multikulturním“ manželství. Jsem v Čechách cizinkou, toto téma je mi blízké.

Je to spíš spontánní skok do neznáma nebo proces delší přípravy, pozorování a rozhodování?
Námět a pak i samotný scénář, který jsem psala s Radkou Denemarkovou, dlouho dozrával. Je to citlivé, živé téma a žádá si opatrné zacházení a porozumění, snad dokonce i lásku k postavám.

Nastíníš nám krátce, o co se bude v připravovaném snímku jednat?
Naši hrdinové prožívají první skutečnou lásku, poznávají jaké to je, když člověk poprvé ucítí, že na světě není sám. Kulturní rozdíly, na které narážejí, je obohacují a zároveň kladou překážky. Je to příběh o první lásce v naší době, v Praze.

Odkud získáváš tipy, rady a poznatky pro scénář k filmu?
Jsou tu vietnamské blogy. Zejména na začátku bylo zásadní psaní a potom i přátelství s Nguyen Thuy Duong , a potom se okruh jenom dál rozšiřoval a stále rozšiřuje.

Jak doufáš, že bude tvůj film přijat jak českým tak vietnamských publikem?
Náš film bude naprosto otevřeny, dvojjazyčný, s dvojjazyčnými titulky. Cílím tedy na lidi, kteří mají rádi silné příběhy a chodí na ně do kina.

V jakém stádiu přípravy je casting a co očekáváš od herců? Kdo všechno se může přihlásit? Kdokoliv ze čtenářů? :)
Ted‘ v první fázi hledáme hlavní hrdinku, vietnamskou dívku, která mluví jak česky, tak vietnamsky. Zhruba mezi 17 a 20 lety. Očekávám, že objevím vietnamskou hereckou hvězdu (úsměv). Takže se zatím můžou hlásit jen dívky, ale potom budeme obsazovat i další role, a to už se můžou hlásit všichni...

Teď trošku z jiného soudku, ale se stejným vínem. Cítíš v České republice velké nepochopení ke kulturním rozdílům?
Spíše cítím nezájem, neuvědomění se toho, že kulturní rozdíly posouvají obzory, že je Praha díky nám cizincům bohatší a zajímavější město. A že je to přirozené, bylo tomu tak i v minulosti.

Obě dvě máme moc rády Prahu. Existuje tu ale něco, co v Praze skutečně postrádáš? Mně tu třeba chybí zeleň v centru a kvalitní pouliční hudebníci.
Ted‘ momentálně je to trochu tepla a světla. A bude to ještě horší...a pak, je škoda že u Vltavy neprobíhá skoro žádný život. Ale ještě by se toho našlo. Hlavně vážnější, politicko-strategické věci.

Jaká bombastická věc ti dělá v životě radost?
Filmy, děti, láska, knížky, kamarádi, hudba, jídlo, ticho, inspirativní lidi, moře, les, artová kina, smysluplné cestování, kurz vietnamštiny. Teď přijde nové beaujolais...Dává to dohromady bombu? Pro mě ano.

Autor: Do Thu Trang | karma: 16.97 | přečteno: 2557 ×
Poslední články autora